beste-personal-trainer-in-amsterdam
  • Claudio Fray

Snel afvallen en jojo-en of duurzaam afvallen? 5 tips


Sinds een paar weken hou ik mij bezig met het onderzoeken van het zoekgedrag van mensen online. Ik wil natuurlijk dat mijn website goed gaat scoren, maar het valt mij dus op dat de meeste mensen die op google iets opzoeken eigenlijk op zoek zijn naar een manier om toch snel resultaat te behalen. Snel afvallen lijkt hier de focus te zijn.


En laat ik voorop stellen dat ik het snap. Misschien komt het door onrealistische verwachtingen of door de behoefte om zo snel mogelijk van "je pijn" af te komen. Het is gewoon niet leuk om gewicht met je mee te slepen waar je niet blij mee bent.

En ergens doen we er natuurlijk allemaal onbewust aan mee. De boodschap die je vaak om je heen ziet (op internet, billboards etc) is dat slank, fit en soms gespierd gekoppeld is aan succesvol en gelukkig leven.


In 2017 deed ik mee met een fitnesswedstrijd. Ik was droger dan ooit en je kon de aders op mijn borst, rug en buikspier zien. Toch was ik verre van tevreden. Integendeel, ik voelde mij echt een dikzak.


En ik denk dat veel mensen dit ook hebben. Het maakt niet uit waar je staat, ergens is er een lat die verlegd wordt en voel je je weer even rot als voorheen.


Waar ik een verschil wil maken is de focus leggen op gevoel én resultaat. Want je goed voelen is eigenlijk een belangrijk onderdeel van het resultaat.

Ja, je kunt kiezen voor snel afvallen. Helemaal niks mis mee als dat echt is wat je wil. Maar in mijn ervaring zijn mensen die snel afvallen ook de grootste jojo'ers en binnen no time zit dat gewicht er weer aan. En daar schiet je niks mee op.


Wat kun je dan wél doen om duurzaam af te vallen zodat je je goed voelt én resultaat behaalt? Dan is snel afvallen relatief ;)

  1. Focus op je gezondheid. "We mogen dankbaar zijn voor het lichaam die we hebben." is voor mij key in mijn proces geweest. Jouw lichaam stelt je in staat om alle gave dingen te doen die jij dagelijks wil doen. Je mag je lichaam dankbaar zijn dat het zo goed functioneert. Als je er liefde in stopt en focust op je gezondheid all around, dan zul je veel meer merken. Duurzaam afvallen is altijd beter dan snel afvallen. Uit eindelijk heb je een veel betere gezondheid!

  2. Focus op je lichaam voeden. Wij hebben de natuurlijke tendens om voeding als kwaad te zien als we bezig zijn met gezonder leven. Laat ik voorop stellen dat voeding helemaal niks betekent totdat wij het betekenis geven. En ik kies ervoor om het een mooie betekenis te geven: Dit is voeding die mij energie geeft, beter maakt en leidt waar ik wil zijn. 80% van de tijd is dat uber gezond en 20% van de tijd kan dat een pizzapunt of een glas wijn zijn. Beiden oke. Zolang je je lichaam en ziel blijft voeden in de breedste zin van het woord.

  3. Focus op plezier. Saai leidt tot verveling. En verveelde mensen haken af. Wat ik persoonlijk leuk vind is muziek luisteren die ik leuk vind en activiteiten doen waar ik energie van krijg. Soms vind ik fitness niet even leuk, maar ik geniet van de kleine dingen: hoe sterk ik word, hoe goed ik mij voel, het leuke van de prestaties zien toenemen.

  4. Focus op ontdekken en uitproberen. Verveling leidt tot afhaken. Dat heb ik gezegd, omdat het echt waar is. Snel afvallen gaat vaak gepaard met saai en eentonig. Doorbreek dit door nieuwe recepten te ontdekken en iets nieuws uit te proberen. Het zal je verbazen hoeveel jij gaat ontdekken als je meer moeite doet hiervoor! Denk bijvoorbeeld aan de recepten die ik op mijn website heb staan.

  5. Focus op iedere dag 1% beter zijn dan gisteren. Dit is waar het ook deels om draait. Als je elke dag een stapje bij zet dan kom je er uit eindelijk. Dus bijvoorbeeld net iets sneller zijn met je oefeningen, een net iets betere uitvoering of net wat meer gewicht gebruiken om te sporten. Hoe dan ook, net iets beter worden. Dat is wat leidt tot "snel afvallen" ofwel eigenlijk duurzaam afvallen en het resultaat die jij echt wil.


En natuurlijk is dit kort door de bocht en valt er veel meer te zeggen. Maar dit is echt het fundament. Je kunt natuurlijk jezelf nu ook gaan uitdagen door te kijken naar de challenge die ik heb!


Wat ga jij nu anders doen nu jij dit weet? Ik nodig je uit om je reactie achter te laten!26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven