beste-personal-trainer-in-amsterdam
  • Claudio Fray

Is detoxen gezond? De zin en onzin van detoxen


Detoxen wordt vaak toegepast. Maar laten we heel eerlijk zijn: soms is het echt onverantwoord. Een week lang alleen sapjes drinken klinkt gewoon niet gezond. Ik deel in deze blog een aantal rode vlaggen, zodat je weet wanneer een detox niet verantwoord is! En ik leg je uit hoe je lichaam zelf aan de slag gaat met detoxen. Je gaat dan ook merken dat de vraag 'is detoxen gezond?' niet per sé een nee is.


Laten we hiermee beginnen. Jij kent het denk ik vast wel, de advertenties voor een weekje detoxen en dat je hierna zogenaamd helemaal rein van binnen bent. Ik weet niet hoe het voor jou klinkt, maar als ik dit hoor klinkt het eerder alsof ik een fles gootsteenontstopper drink dan echt voeding voor een gezond lijf. Het begint eigenlijk al bij de marketing van dit soort dingen waardoor je al de kriebels krijgt.


Dat we ons lijf volgooien met zware voeding en ongezonde voeding is duidelijk. We eten als bevolking steeds meer bewerkt voedsel met allerlei toevoegingen waarvan de lange termijn bijwerkingen niet bekend zijn. Sommige mensen nemen dit voor lief, anderen zijn hier fel op tegen. Het lijkt erop alsof er steeds meer een tweedeling is en geen middenweg te vinden is. Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden en moet je je gezonde verstand blijven gebruiken.


Denk eens logisch na: is het logisch dat je je lichaam zo vaak moet ontgiften? Of zal je niet stiekem een mechanisme hebben die dit voor je bewaakt?


Daar heb je de volgende organen voor:

- Lever. Die ontgift bijna alles wat er door je lichaam heen komt en zorgt er vervolgens voor dat dit ergens anders terecht komt (uitscheiding of urine). Dit is de klassieke detoxer - je lever is echt het allerbeste detox middel. Je lever ontgift continu je bloedbaan, waardoor je altijd “ontgift” bent.

- Nieren. Deze twee boontjesvormige organen zorgen ervoor dat veel giftige stoffen je lichaam verlaten. Via de bloedbaan bereiken veel toxische stoffen. Ook een deel van de overmatige zuren worden via de urine uitgescheiden.

- Longen. Via de luchtwegen worden veel zuren het lichaam uitgeademd, letterlijk! Via de bloedbaan worden zuren omgezet in CO2 die vervolgens door je longen worden uitgeademd.

- Darmen. Een deel van het detoxen begint al in de darmen. Je darmen beschikken over een natuurlijke verdedigingsmechanisme waardoor schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt. Dit is natuurlijk niet perfect, als je bepaalde giftige stoffen inneemt kunnen je darmen dit niet meer tegengaan. De mate van bescherming is dus minimaal.

- Immuunsysteem. Je immuunsysteem maakt veel bacterieën en virussen onschadelijk. Vervolgens worden schadelijke stoffen door je bloedbaan gedragen en afgevoerd via urine of ontlasting.

Oké, dus je lichaam is heel goed in het detoxen. Waarom de noodzaak om te detoxen? Heeft het überhaupt zin? Is detoxen gezond?


Ja en nee.


Nee, omdat je lichaam goed is in het ontgiften. Je hebt dus eigenlijk geen detox nodig om je lichaam van de giftige stoffen af te helpen. En bovendien kun je dus juist verder van huis zijn als je niet uitkijkt en jezelf een week ondervoedt.


Maar ... Ja, omdat we zoveel troep eten dat het goed is om je bewust te blijven van hoe hard wij ons lijf aan het werk zetten om ons te beschermen tegen wat er allemaal binnen komt. Echter niet op de "gewone" manier van detoxen.


Je lichaam heeft tijd nodig om stoffen te verwerken die in je lichaam terecht komen. Dit kan dagen tot jaren duren. Soms kan je lichaam er helemaal niks mee. Denk aan de verhalen rondom kwik in vis. Als je eenmaal kwik eet blijft dit opgeslagen in je lichaam. Als je er genoeg hebt, raak je vergift en overlijd je gegarandeerd. Maar het is ook bekend dat je vele kilo’s vis per maand moet eten gedurende heel wat jaren voordat je deze hoeveelheid bereikt.


DETOXEN is eigenlijk een geweldige manier om bewust te worden van je gedrag en hier een reset aan te brengen.


Maar er zijn dus grenzen. Wanneer is een detox onverantwoord? Dit zijn de rode vlaggen waar je op moet letten. En dan is het antwoord op "is detoxen gezond" een keiharde nee.

- Als je geen voedsel mag eten. Kom jij een detox tegen waar je alleen maar geperste sapjes mag drinken? De kans bestaat dat je hierdoor ondervoed raakt. Al helemaal wanneer je al een bepaalde disbalans hebt. Zo kun je al vrij snel magnesium, calcium en natrium tekort oplopen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je functioneren.

- Als je geen eiwitten mag. Als je helemaal geen eiwitten mag moet je echt goed uitkijken. Je lichaam kan in een staat verkeren bekend als rhabdomyolyse, wat betekent dat je lichaam versneld spiermassa gaat afbreken. Als er teveel van de afbraakproduct in je bloedbaan terecht komt kan je lichaam overbelast raken. Dat wil je niet.

- Als je persé een bepaald product moet kopen. En dan heb ik het niet over een begeleidingsformulier of een pakket. Dan heb ik het echt over toevoegingen. Let hier goed op, het kan een marketingtruc zijn.

- Als het langer een paar dagen duurt. Deze hoeft niet een rode vlag te zijn, maar wel in combinatie met eerder genoemde punten. Hierdoor neemt de kans enorm toe dat je ondervoed raakt, dus kijk hier goed mee uit!

- Als andere mensen hier slechte verhalen over vertellen. Niet de meest betrouwbare vorm, maar als een bepaalde methode onder vuur staat door andere professionals wil je even twee keer nadenken of het wel bij je past.

- Als je je slechter gaat voelen na een paar dagen. Oké prima, je bent ergens aan begonnen. Maar luister dan ook naar je lichaam. Als je merkt dat je je slecht voelt en geen energie ervaart, kan het goed zijn dat je lichaam een signaal afgeeft. Luister ook naar volgende symptomen: aanhoudende hoofdpijn of moeheid, bleekheid, veranderde ontlasting, verkleurde ontlasting, zichtverlies, veranderde geur of smaak.

Dit zijn de groene vlaggen waardoor een detox wél verantwoord is.

- Je vast een aantal dag(en/delen). Het is bekend dat dagdelen vasten hele gunstige effecten heeft voor je lichaam, zoals een toename van de nodige hormonen die je lichaam verjongen en beschermen. Het zorgt ook voor een betere insulinegevoeligheid en onderdrukt overmatige honger (ironisch genoeg). Je kunt hier wel de eerste dagen enorm beroerd van raken. Let hier goed op.

- Je krijgt er begeleiding bij. Ieder mens reageert anders en bovendien weet je soms niet precies wat je moet doen. Ga dus nooit zomaar aan een detox beginnen waar je geen begeleiding bij krijgt.

- Er wordt veel uitleg gegeven en je mag vroegtijdig stoppen. Het is belangrijk dat er voldoende uitleg is waarom je iets wel of niet moet doen. Zorg ervoor dat dit door een professional wordt gedaan die een achterban heeft die zijn/haar deskundigheid kan verifiëren.


Wil jij aan de slag met iets waar je ook snel resultaat behaalt? Je kunt mijn 10 dagen challenge volgen waar we vooral NIET gaan detoxen maar wel echt heel bewust aan de slag gaan met jouw voeding, sporten en mindset.

145 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven